Ловешката болница е закупила апаратура за 700 000 лева
Ловешката болница е закупила апаратура за 700 000 лева / netinfo

Апаратура за около 700 000 лв. е закупена в Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч от началото на годината, съобщи изпълнителният директор д-р Тихомир Бенев.

70 000 лв. от парите са предоставени от община Ловеч, за 50 000 лв. са купени два апарата за клиничната лаборатория. 25 000 лв. са дадени за апаратура за кръвна банка. По програма "Реформа в здравния сектор" е купен транспортен кувьоз, с който се транспортират недоносените бебета от общинските болници до неонатологията в Ловеч.

С нов модерен дихателен апарат е оборудвана реанимацията. От "Българската Коледа" е дарена апаратура за неонатологичното и детското отделение за 190 000 лв. В момента от митницата се освобождава ехокардиограф, предназначен за детското отделение. В ловешката болница голяма част от старата апаратура вече е подновена, посочи още д-р Бенев.

Има необходимост от по-сериозни ремонтни дейности. Очаква се това да стане чрез проект, който вече евнесен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предвижда се изграждане на нов операционен блок и реанимация, предвиждат се и мерки за енергийна ефективност. По друг проект в момента се прави ремонт на ВиК и отоплителната инсталация.

688 000 лв. са задълженията на ловешката болница към 30 септември, посочи още д-р Бенев. Увеличението на дълговете е заради поскъпването на енергоносителите, тока, хранителните продукти. Увеличаването на задълженията идват и от нарастване броя на тежкоболните пациенти.