Ловеч почита Маестрото с паметна плоча и концерт
Ловеч почита Маестрото с паметна плоча и концерт / netinfo

Паметна плоча на дома, в който е роден и живял големият музикант Кирил Киров – Маестрото – ще бъде открита днес от 10,30 часа в Ловеч. Къщата се намира в старинния ловешки квартал „Вароша” на ул. „Васил Левски” 8.

Инициативата е на ловешки музикални дейци и ловчанското читалище „Наука”. На събитието ще присъства и съпругата на музиканта Вяра Кирова, както и роднини и негови близки. За Маестрото ще говори известният ловешки педагог и музикален деец Красимир Андреев. В тържественото откриване на плочата ще участва Духовият оркестър на Ловеч.

Името на Кирил Киров – Маестрото се свързва с най-бляскавите страници от музикалната история на града. Роден е на 13 декември 1926 г. Той е бил сред основателите и пръв диригент на Духовият оркестър на Ловеч.

Творческата му работа е свързана и с разцвета на оперетата в града. Отдавна ловчалии трябваше да направят подобен жест на уважение и почит към създаденото от Кирил Кирил – Маестрото, смята секретарят на читалището Пенка Стаменова.

Концерт посветен на Маестрото ще бъде изнесен вечерта от 18.30 часа в залата на читалището. Ще участва смесеният хор при Ловчанско читалище „Наука” и вокална група от град Кнежа.