Линейният ускорител в Плевен може да заработи до края на 2013-та
Линейният ускорител в Плевен може да заработи до края на 2013-та / archiv.DarikNews

В Световния ден за борба с рака, здравният министър Десислава Атанасова каза в Плевен: "Ние имаме концепция за борба с рака и можем да кажем, че сме се изправили срещу най - страшната диагноза. Част от тази концепция е осигуряването по ОП "Регионално развитие" на 148 млн. лева за оборудване с апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания.

Тя посочи, че единият от 13 - те проекта за страната в Плевен е за 6,5 млн. лева по който градът ще получи високотехнологична апаратура - линеен ускорител. Министър Атанасова припомни, че има спестени 23 млн. лева от обществени поръчки, което ще даде възможност срадствата да бъдат осигурени.

"Ние сме уточнили всички всички параметри. Да са спокойни хората, да са спокойни и лекарите, които работят тук - Плевен ще разполага с високотехнологична апаратура", каза министърът на здравеопазването.

3,4 млрд лева е бюджетът за здраве за тази година, като средствата са разпределени между Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика за социално слаби граждани.

Министър Атанасова припомни, че миналата година министерството е осигурило 600 000 за ремонта и обновяването на Операционния блок в УМБАЛ-Плевен. "Аз мисля, че ние ще инвестираме в болниците в големите населени места, където има необходимите специалисти така, че за Плевен също ще бъдат отделени средства", каза тя.

Относно срокът в който ще бъде доставен и ще заработи линейният ускорител в Плевен, Десислава Атанасова уточни, че това е предмет на обществена поръчка и изрази надежда, че в близките месеци тя ще бъде възложена на фирма-изпълнител. Тя пожела на плевенчани, до края на 2013-та, линейният ускорител да заработи.

Министърът на здравеопазването и председателят на Народното събрание бяха в Плевен по повод откриването на обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение при УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в града.