darenie
darenie / dariknews.bg
В Деня на народните будители, библиотеката в най-голямото и най-старо читалище в Плевен „Съгласие – 1869“ получи дарение от ПП АБВ. В него са включени 43 тома литература, сред които „Време разделно“ и „Странният рицар на свещената книга“ на Антон Дончев, „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, детски книги от Ран Босилек и Асен Разцветников.

darenie
dariknews.bg

„От АБВ правим дарението със съзнанието, че това е жест към читателите – към нашите деца и към тези, които имат потребността да четат, тези които имат потребността от българските класици.

Не случайно сме включили и детска литература, защото за нас от АБВ е много важно да създадем условия, децата ни да бъдат привързани към книгата“, каза Румен Петков.

Той не отрече, че в третото хилядолетие са актуални интернет пространството, електронната поща, електронното общуване и достъпът до електронните медии, но подчерта, че българската нация е съхранена чрез българските автори на класическа литература.

„Далеч не всичко сме осигурили в дарението си, но го правим като обръщение към децата ни и към българските граждани, които имат потребност да се убеждават в силата на този дух през годините“, добави Румен Петков.

Дарението включва още, книги на Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Йордан Йовков, Христо Вакарелски, Теодор Траянов, Димитър Талев, Ангел Каралийчев, Чудомир.

Документът за дарение беше подписан от председателя на читалищното настоятелство при читалище "Съгласие - 1869", Ивайло Атанасов.

1
dariknews.bg