buditeli
buditeli / dariknews.bg
С молебен, отслужен от плевенски свещеници на официална церемония, на 1 ноември беше отбелязан Деня на народните будители. В 11:00 часа пред паметника на Иван Вазов в Плевен се събраха стотици плевенчани и възпитаници на плевенски училища, които почетоха паметта и делото на българските народни будители.

buditeli
dariknews.bg


В словото си, кметът на Плевен Георг Спартански припомни, че празникът на народните будители в България е отбелязан за пръв път през 1909-та година в Пловдив, а официално е определен като такъв в годините след Първата Световна война – след подписването на Ньойския договор през 1919-та година, когато надеждите на българския народ за реализация на националния идеал за обединение на Мизия, Тракия и Македония са претърпели тежък погром.

buditeli
dariknews.bg

Спартански посочи, че българската нация се е нуждаела от своите идоли и герои в мигове на покруса, за да има надежда за днешния ден и по предложение на тогавашния министър на просвещението Стояно Марчевски, датата 1-ви ноември е обявена за Ден на българските будители. Няклоко месеца по-късно е подписан и царски указ, с който датата става официален празник и от 1922 г. до 1945 г. е неизменна част от българските официални празници. След 1945 г., празникът е отменен и е възстановен през 1992 г.
Слово за Деня на народните будители произнесе и областният управител Мирослав Петров.

buditeli
dariknews.bg

На паметника на Иван Вазов пред едноименното плевенско училище, цветя бяха поднесени от официалните гости, сред които областният управител Мирослав Петров, председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев, зам.-кметовете Милен Яков, Стефан Милев, Тодор Еленков и Иван Кюлджийски, Румен Петков от ПП АБВ, общински съветници, както и от много институции, училища и граждани.
В събитието участие взеха хор "Звъника" с ръководител Ваня Делийска и Общинси духов оркестър с диригент Пламен Марков.

buditeli
dariknews.bg

buditeli
dariknews.bg