kmet
kmet / dariknews.bg
Градоначалниците на Плевен, Смолян и Костинброд се поздравиха с победа на тема "Духът на Левски".
Конкурсът "Кмет на месеца" за юли приключи. Градоначалниците на общините Плевен, Смолян и Костинброд се поздравиха с победа на тема "Духът на Левски".
 
През юли читателите имаха възможността да гласуват за своя фаворит според това доколко общината запазва духа на националния ни герой Васил Левски по повод 180-годишнината от рождението му. Конкурсът се организира от портала на българските общини КМЕТА.bg.
 
В категорията Голяма община – с население над 50 000 души се състезаваха Перник, Хасково, Плевен, Карлово и Благоевград. Победител е Георг Спартански, кмет на Плевен, който получи 39.74% от гласовете. По повод честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, рекорден брой участници – 264 човека, се включиха в 23-ия Национален поход „По стъпките на Апостола”. Община Плевен подпомага реализацията на тази инициатива от 2001 г. и е неотменен партньор на организаторите през годините. Второ място читателите ни отредиха на кмета на Благоеград Атанас Камбитов (25.64%), а бронзът е за кмета на Карлово Емил Кабаиванов (17.95%). Четвъртото място е за кмета на Перник д-р Вяра Церовска, последвана от градоначалника на Хасково Добри Беливанов (5.13%).
 
При общините с население между 20000 и 50 000 титлата „Кмет на месеца” с голяма преднина грабна кметът на Смолян Николай Мелемов, който получи 46.15 на сто от гласовете. Смолян отбеляза тържествено 180-годишнината от рождението на Васил Левски с поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода и паметната плоча на Илия Белковски - съратник на Левски. В читалище „Кирил Маджаров” се проведе тържествено събрание- концерт, а ППМГ „Васил Левски” поднесе венци пред паметника на Апостола на свободата. На второ място е кметът на Ловеч Корнелия Маринова с 21.79%. Трети е Кирил Котев, кмет на Сандански. Четвъртото място е отредено на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев (7.69%), а последното място е за кмета на Дупница инж. Методи Чимев (3.85%).
 
Състезанието при малките общини – с под 20 000 жители, с цели 84.73% от гласовете на нашите читатели спечели кметът на Костинброд Трайко Младенов. За честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски общината проведе редица мероприятия. В града бе поставен билборд с лика на Апостола и Шияковския манастир. Монтирани бяха и няколко нови указателни табели към манастира, които представят на посетителите маршрут през града, както и директно от "Ломско шосе". На второ място е кметът на Левски Любка Александрова (6.49%), следвана от кмета на Каварна Нина Ставрева (3.44%). Четвърто и пето място с равен процент гласове (2.67%) си поделят кметовете на Кресна и Берковица Николай Георгиев и Милчо Доцев.
/kmeta.bg/