Кметът на Ловеч ще раздава рибена чорба на Никулден
Кметът на Ловеч ще раздава рибена чорба на Никулден / archive.dariknews

Безплатна рибена чорба и питка ще подари на гражданите на Ловеч навръх Никулден общинската администрация, съобщиха от там. Всеки желаещ може да получи на 6 декември (събота) от ястието в 11 ч. пред новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий" в центъра на града, храната ще раздава лично кметът Минчо Казанджиев. Никулденската чорба ще бъде осветена от Ловчанския митрополит Гавриил, който преди това ще отслужи в параклиса към храма литургия за празника на свети Николай Чудотворец.

За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашния социален патронаж, ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурна в с. Гостиня.
Раздаването на безплатни рибни вкусотии на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.