Картини на един от първите наши маринисти представя ХГИлия Бешков
Картини на един от първите наши маринисти представя ХГИлия Бешков / archive.dariknews

Изложба с работи на един от първите български художници-маринисти, възпитаник на Анверската художествена академия - Йордан Кювлиев (1877-1910) представя ХГ"Илия Бешков" тази седмица.
Изложбата включва 40 платна от фонда и постоянната експозиция на ХГ"Димитър Добрович" - Сливен.
Специален гост на откриването ще бъде г-жа Даниела Ненчева - директор на ХГ"Д. Добрович", която ще представи експозицията.

Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 г. в Сливен. На 22 години заминава за Белгия, където учи строително инженерство в Гент, но малко по-късно напуска строителния факултет и постъпва в Художествената академия на Антверпен, където учи живопис при проф. Жулиен Девринт. Завършва Академията през 1902г. и се завръща в България.

През 1903 г. е назначен за гимназиален учител по рисуване в Сливен и се включва активно в културния живот на града. Година по-късно участва със своята творба "Бащин Дом" на изложението в Сен-Луи, САЩ, след което започват ранните му участия в колективните изложби в страната. Приет е за член на дружество "Съвременно изкуство".
Йордан Кювлиев загива на 15 август 1910 г. докато се опитва да спаси давещ се човек в морето край Несебър.

Художникът поставя началото на картинна галерия (тогава към читалище „Зора") в Сливен с творби, завещани от първия сливенски художник Димитър Добрович.
След смъртта му, дарение от майката на Кювлиев дообогатява колекцията в Сливен.
Той е предимно пленерен художник и един от първите маринисти в българското изкуство - рисува на открито не само природата около Сливен и родния Балкан, а и морски пейзажи, и по-специално Месемврия.
Талантлив живописец, майстор на пейзажа, ерудиран и образован художник - защитник на академичните правила, но и новатор, той оставя незабравими портрети и пейзажи.
Според критиката, последните му "Месемврийски пейзажи" - "Морето край Месемврия"
Повечето от творбите на Йордан Кювлиев са притежание на Сливенската галерия и Националната художествена галерия.

Откриването на изложбата е на 13 ноември от 17:00 часа в Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен.