Какво ще гласуват общинските съветници на 30 октомври
Какво ще гласуват общинските съветници на 30 октомври / netinfo

39 точки включва предварителният дневен ред за предстоящата на 30 октомври сесия на Общинския съвет в Плевен. Първите няколко точки са за отчитане на изпълнението на решения на съветниците от февруари до април месец тази година, за извършване на вътрешни компенсирани промени между финансирани от целевата субсидия за капиталови разходи обекти.

До ръководството на община Плевен е постъпило предложение от кмета на село Буковлък за осигуряване на допълнителни средства по бюджета на кметството за дейност “Чистота” в размер на 10 540 лв. Недостигът на средства произтича от значителния обем на битови отпадъци в населеното място. Ежедневното почистване на улиците се извършва с транспорта на кметството в Буковлък, но техниката е вече морално остаряла, налагат се ежедневни ремонти и съответно – големи разходи за поддръжката й.

Интересна е и следващата точка, вносител на която е кметът Найден Зеленогорски. Тя се отнася до финансирането на оперни спектакли в Плевен. Предложението идва от диригента на Общинската хорова формация Плевен – Анелия Дечева, за представяне на оперния спектакъл “Травиата”, постановка на Държавната опера в Стара Загора на 12 ноември в ДТ “Иван Радоев”. Предвидени са и още едно оперно представление – на “Реквием” на Верди, което ще се състои на 10 декември, с участието на Плевенска филхармония и Общинската хорова формация. Предложението включва и Коледен концерт на 22 декември. За провеждането на тези мероприятия, обаче, общинските съветници ще трябва да гласуват да бъдат увеличени средствата в графата “Други дейности по културата” в размер на 63 050 лв. Със същата тази сума ще трябва да се намали дейността “Оперно-филхармонични дружества и опери” по собствен бюджет на Община Плевен за 2008 г.

С 303 тома художествена, научна и образователна литература на руски език ще се обогати фонда на Регионална библиотека “Христо Смирненски”. Дарението е направено през месец септември по време на официалното посещение на плевенска делегация в Ростов на Дон по повод тържественото честване на 45-годишнината от подписването на договора за сътрудничество между двата града.

Като точка 16 в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет е записано и сформирането към Северняшкия ансамбъл на школа за изучаване на български народни танци от деца и младежи от 6 до 20-годишна възраст.