Издирват участник в грабеж, извършен при опасен рецидив
Издирват участник в грабеж, извършен при опасен рецидив / dariknews.archive

На 27 януари 2016 г. в Окръжна прокуратура - Плевен е прието за разследване наказателно производство срещу Марко К. и чичо му Красимир Д. от село Ставерци за това, че на 9 декември 2015 г., чрез разрушаване на прегради на имот, през нощта влезли в дома на самотно живеещия Димитър Д. на 81 години, употребили сила спрямо него, след което му отнели сумата от 32 лева.

Двамата извършители са многократно осъждани за тежки умишлени престъпления, уточниха от пресцентъра на Окръжна прокуратура - Плеен.

В хода на разследването е установено, че извършените от тях престъпни посегателства засягат главно самотно живеещи, възрастни хора. При това само в дома на пострадалия Димитър Д., Марко и Красимир са влизали многократно с цел изръшване на кражби на различни вещи.

Във връзка с тези посегателства има образувано друго наказателно производство, което се разглежда в Районен съд - гр. Плевен. Установено е, освен това, че в края на месец ноември 2015 г. двамата отново в съучастие като извършители са откраднали от дома на Йорданка П. около 500 килограма зърно. Във връзка с това престъпление също има образувано досъдебно производство, което е изискано и присъединено към делото на Окръжна прокуратура - гр. Плевен.

На 27 януари 2016 г. - датата на постъпване на делото в Окръжна прокуратура - гр. Плевен, Марко К. е привлечен на качеството на обиняем за престъпление по чл. 199, ал.1, т.4, вр. чл. 20, ал.2, вр. чл. 29, ал.1, б. А и Б, задържан е за срок до 72 часа и предстои да бъде внесено искане пред Окръжен съд - гр. Плевен за налагане на постоянна мярка за неотклонеие „Задържане под стража".

Другият съучастник Красимир Д. се укрива и във връзка с това е разпоредено на Началник на РУП - гр. Долна Митрополия незабавно да го обяви за издирване с оглед довеждането му пред Окръжна прокуратура - гр. Плевен и привличането му към наказателна отговорност.

Разследването се извършва от наблюдаващия прокурор.