Грип в Плевенско няма
Грип в Плевенско няма / DarikNews.bg

Циркулация на грипни вируси в Плевенско все още няма. Това обяви д-р Валентин Цанков от Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Плевен.

В началото на декември за изследване за грипни вируси са взети 20 серумни проби от пациенти на общопрактикуващи лекари и са изпратени в Националната референтна лаборатория за грип и остри респираторни заболявания, те са отрицателни за грипни вируси. Установено е, че засега в Плевенско има само вирусни инфекции - предимно респираторни и ентеровируси.

Следващото набиране на проби ще е по преценка на РИОКОЗ и най-вероятно ще е след ученическата ваканция. Тогава по традиция, ако има по-ниски температури, в комбинация с простудния фактор се увеличават и респираторните инфекции, коментираха специалистите.

Има достатъчно запаси от Тамифлу, Реленца и Ремантадин. Близо 11 хил. опаковки от препаратите са раздадени чрез лечебната мрежа в Плевенско. Важното е да се знае, че при първи симптоми на грип хората трябва да се обърнат за помощ към лекар и да не чакат състоянието им да се влоши, припомниха от РИОКОЗ.