Евроексперти проверяват корупцията в Плевен
Евроексперти проверяват корупцията в Плевен / netinfo

Партньорска проверка на борбата с корупцията и измамите в Плевенска област започва днес. Тя ще бъде извършена от представители на европейската комисия.

Европейската комисия изпраща двама проверяващи – Бриджит Чарнота, която е ръководител на екипа за България в Генерална дирекция “Разширяване” към Европейската комисия и Ник Франкс –експерт в същата комисия. От Министерство на държавната администрация и административната реформа в Плевен пристига шефът на отдел “Европейска координация” Йоана Василева, а от МВР- Биляна Христова.

Партньорската проверка ще продължи до 25 август. Проверяващите ще имат срещи с местните власти, включително с полицията, за да оценят предприетите мерки за борба с корупцията на местно ниво. Ще се даде оценка на ролята на местните власти, ще бъде изследвано влиянието върху решения като планиране и финансиране, а също и степента на корупция в здравеопазването и образованието.

Проверяващите ще изслушат и доклада за дейността на областния Обществен съвет за противодействие на корупцията от неговото създаване през април досега. Резултатите от проверката няма да бъдат огласявани пред медиите.