Единствено кметът може да се разпорежда с финансите на общината
Единствено кметът може да се разпорежда с финансите на общината / archiv.DarikNews

Кметът на Плевен доц. Димитър Стойков излезе с декларация до медиите в която се казва, че Община Плевен в негово лице като първостепенен разпоредител с бюджетни средства, никога не е предоставяла под каквато и да е форма на банка или друга финансова институция правото да управляват и да се разпореждат с бюджетните средства на Общината.
Повод за изявлението му стана изказване на съветника от БНД Георг Спартански, че липсва решение на Общинския съвет за прехвърляне сметките на Общината в друга банкова институция.
„Общината е избрала банкова институция, която не се разпорежда и не управлява паричните средства, а обслужва бюджетните сметки във връзка с плащанията, които нареждам аз, в правото си на кмет на Община Плевен и като определен от държавата първостепенен разпоредител с бюджетни средства", уточни доц. Стойков и отрече да е нарушен чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА, "който няма отношение, защото банковото обслужване на бюджетните организации и на бюджетните сметки в това число и общините не се урежда от Закона за местното самоуправление и местната администрация".
Според кмета на Плевен, позовавайки се на указанията на дирекция "Бюджет и държавно съкровище" към Министерството на финансите, никъде няма изискване промяната на банковото обслужване и обслужващата банка да става чрез решение на Общинския съвет.
Градоначалникът показа писмо, с което бившият кмет Найден Зеленогорски е стартирал процедура за смяна на обслужващата банка, без да е искано решение на Общинския съвет.
„Дали бившият председател на местния парламент Георг Спартански не е знаел за това или ако е заел защо не е поискал от предходното ръководство това предложение да бъде гласувано в Общинския съевт", попита кметът Стойков.
Според него, искането на г-н Зеленогорски за смяна на банката е криело опасност, финансите на общината да попаднат под контрола на определена банка, защото това е същата финансова институция отпуснала няколко милионния кредит на Общината.
"Ниската лихва на инвестиционния кредит от 4.5%, която бившият кмет развяваше в предизборната кампания, явно е била свързана с цялостното прехвърляне на финансите на Общината в тази банка след изборите", коментира още доц. Стойков.
С цел да се опазят интересите на Общината едно от първите действия на новия кмет е изпращането на писмо на 22.11.2011 г. за оттегляне искането за промяна на обслужващата банка. След това са проведени преговори с няколко финансови институции и е избрана, предлагащата най-добри условия, а промяната е утвърдена от Министерството на финансите с писмо от 22.12.2011 г., след което от 3 януари 2012 г. сметките на Общината вече са в нова банка.
„Никъде в договора с банковата институция няма намек за разпореждане с финансите на Общината, само аз имам това право", уточни кметът Стойков, подчертавайки, че така интересите на Общината са запазени.
Относно нападките на предишното ръководство кметът Стойков, заяви: „Всички тези нападки са с цел да ми въздействат, но това ме амбицира и ми дава енергия за повече работа" и добави, че на сесия на Общинския съвет ще постави някои въпроси пред бившите управници, а именно: „Как е гласуван заема на „Инжстрой" и защо при него не се говори за нисък лихвен процент, както и „Защо са похарчени стотици хиляди лева за разработване на проекти за депо за отпадъци, а в резултат няма такъв".