Две обществени поръчки от 2005 и 2008 г. са обект на проверките в Инжстрой
Две обществени поръчки от 2005 и 2008 г. са обект на проверките в Инжстрой / Вероника Христова

Тръжни документи за обществени поръчки, проведени от Община Плевен, за обекти от 4-окласната пътна мрежа са били обект на проверката в „Инжстрой" ЕООД Плевен. Това оповести в писмо до медиите управителят на предприятието Маргарита Вачкова.

Проверката касае две обществени поръчки - една от 2005 г. и една от 2008 г., пояснява Вачкова и допълва, че същите поръчки са проверявани точно преди една година - през септември 2009 г. Повторната проверка е направена вчера на място във фирмата. Съставен е протокол, в който е записано, че „документите са свързани с дейността на дружеството и се намират в наличност в счетоводството", допълва управителят.

В писмото си до медиите тя подчертава част от вчерашното изявление на министър Цветан Цветанов по случая, в което се споменава, че документите „ще бъдат подложени на анализи и експертизи, за да се провери дали има извършени злоупотреби", а не, че има такива.

По информация на Маргарита Вачкова, дейността на фирма "Инжстрой", чийто едноличен собственик е Община Плевен, е проверявана от компетентните органи. Последната ревизия от Агенция Държавен финансов контрол е за период от 01.10.2003 г. до 31.03.2006 г. В изводите е записано: "Отчетените положителни финансови резултати през целия одитиран период се дължат на ефективния мениджмънт от страна на ръководството, осигурил на „Инжстрой" ЕООД - Плевен постоянни приходи в резултат на сключени договори по основната му дейност".

Направена е и данъчна ревизия на териториална дирекция на НАП -Плевен, която обхваща периода от 01.05.2006 г. до 30.09.2008 г., допълва още Маргарита Вачкова.

Проверката на въпросните документи беше извършена на 9 септември 2010 г. във връзка с образувано от Великотърновска прокуратура досъдебно производство, разследващо евентуални злоупотреби.