/ dariknews
Подписан е рамковият договор за сътрудничество между Регионален исторически музей (РИМ) – Ловеч, и катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” на философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, за да бъдат възможни проучването, почистването и реставрацията на писмените паметници, описание и превод на част от ръкописите, за да могат те да бъдат представени не само пред специалисти, а и пред по-широка публика.

Това съобщи пред журналисти Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики” при РИМ – Ловеч. Стажът на първата група докторанти предстои в края на юни.

Междувременно на работно посещение в Ловеч бе доц. д-р на историческите науки Милкана Бошнакова – експерт архивист в Българския исторически архив при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, за да направи експертиза на ръкописен документ на Иван Драсов.

През юни ще започне работата по реставрацията и естетизацията на свалените декоративни стенописни фрагменти от къщата на Яким Шишков, собственост на музея. Дейностите ще осъществява същата фирма, която миналата година извърши реставрацията на стенописа в музея „Васил Левски”, но този път процесът ще бъде не на място, а в ателието на фирмата.