cvetja
cvetja
Тази неделя църквата отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът, по традиция се отбелязва винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Днес празнуват всички, които носят имена на цветя и растения.

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се почита както в православната, така и в католическата и в протестантската църква, една седмица преди Великден - в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се отбелязва в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.
Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.
Цветница е и денят, в който през периода на постите се разрешава риба.

В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета. Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Аглика, Божура, Вероника, Виола, Върбан, Върбинка, Виолета, Лилия, Латинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин,Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.