/ ДБГ
Президентът и КСНС могат да бъдат гарант за започването и провеждането на операция „Чисти ръце“ спрямо всички корумпирани лица във властта. Необходима е пълна и обективна проверка на имуществото на всички членове на политическите кабинети в МС, шефовете на комисии, агенциите и държавните дружества и народните представители. 

Найден Зеленогорски: Кметът на Червен бряг е жертва на брутална саморазправа с политическия опонент

Това предлага Движение България на гражданите в отворено писмо до Президента на Република България Румен Радев по повод свиканото от него заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. От партията припомнят последните журналистически разследвания за корупция по висшите етажи на властта и задават въпроса „Кой ще понесе отговорност, ако соченият за незаконен небостъргач „Златен век“ се срути и причини жертви, както и кой ще разследва корумпираните при положение, че нито шефът на антикорупционната комисия, нито заместникът му, могат да обяснят произхода на своето имущество?“

Движението счита, че институциите са снижени до пощенски кутии, на които работата им я вършат медиите. През това време министър-председателят еднолично казва кой остава, кой излиза в отпуск, кой си тръгва и кой ще строи. Всичко това по нищо не различава България от корумпираните режими от третия свят. 

Според ДБГ, на заседанието Президентът трябва да постави въпроса за  назначаването на председателя на Антикорупционната комисията на принципа контрол на власт върху власт, т.е. най-малко от 2 власти, а не както в момента - еднолично от управляващото мнозинство.

Изпълнителният съвет на ДБГ реши да предложи ЕНП да отстрани партията на Орбан

Трябва, също така, комисарите и служителите да минат през реална проверка за почтеност и да се премахнат формалните изисквания спрямо сигналите за корупция. За да се затворят вратичките, през които се налива зависимост в органа за борба с корупцията, законът трябва да бъде преработен, смятат от партията. 

Заради недоверието към способността на българските институции да се справят с проблема сами, от ДБГ припомня и предложението си да се покани екип от прокурори и следователи от Германия, Испания и Холандия, които да направят независима имуществена проверка на обвързаните с властта лица. 

За да не стане и КСНС пощенска кутия или терен за пропагандни партийни ходове, от ДБГ смятат, че на Съвета трябва да присъстват и представители на гражданското общество, каквито са Антикорупционният фонд, медиите, разследващи корупционни практики, и организации, които защитават правата на гражданите. 

В навечерието на Евроизборите обществото трябва да види в лицето на Президента обединител на цялата нация в тежката битка срещу корупцията, която е обхванала и трите власти, добавят от ДБГ.