Дачи застава пред Темида в петък
Дачи застава пред Темида в петък / Дарик Плевен, архив

Георги Петков - Дачи ще се изправи пред Окръжен съд Плевен на 18 февруари (петък). Килърът беше задържан на 9 август миналата година по подозрение за стрелбата срещу Камен Балбузанов - Куката през ноември 2009 година и беше обвинен в опит за убийство. Съдът наложи на Дачи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" - според великотърновските магистрати е имало реална опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление.

Георги Петков е смятан за един от групата на „Килърите", които бяха арестувани по подозрение за убийството на Юри Галев. Тогава, освен Петков, в ареста бяха Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Васко Кеца, Методи Иванов и Янко Попов - Туци.

Камен Балбузанов е една от знаковите фигури на плевенския подземен свят. На 20 ноември 2009 година около 19.40 часа срещу него бе извършен опит за покушение в плевенско кафене. Куката остана жив, но беше приет в плевенската болница с четири огнестрелни рани - в дясното рамо, дясната ръка, десния крак и в лявото бедро.

Георги Петков - Дачи е разследван и за опит за убийство във Варна през 2005 г. Тогава в собственото му заведение е прострелян Ивайло Паунов - Джованито, чието име се свързва с множество авто-кражби в Испания. Заедно с него е ранена и бившата манекенка - Мис Варна за 2003 г. Михаела Мирчева.

Делото в Окръжен съд Плевен срещу Дачи започва в 10.00 часа. Ако вината му бъде доказана, предвиденото наказание е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.