Четири месеца условно получи бившият кмет на Долна Митрополия
Четири месеца условно получи бившият кмет на Долна Митрополия / archive.dariknews

Заради липса на контрол при изграждане на дига в село Биволаре, Плевенският окръжен съд осъди бившия кмет на община Долна Митрополя Александър Печеняков на четири месеца лишаване отсвобода с три-годишен изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура - Плевен.

Присъдата е по втората точка от делото за злоупотреби със служебно положение във времето, когато е бил градоначалник. Печеняков беше оправдан по първата част от обвинението-за нарушени служебни задължения, и неизпълнение на актове на Общинския съвет, според която през периода от 11 август 2005 г. до 10 декември 2008 г. в Долна Митрополия в качеството си на кмет, Александър Печеняков е нарушил служебните си задължения, като не е изпълнил актове на Общинския съвет и не е управлявал повереното му общинско имущество в интерес на населението.

В тази част на обвинителния акт прокуратурата твърди, че в интерес на купувачите, бившият кмет е продал общински имоти по цени, по-ниски от данъчните им оценки и от пазарната им стойност. Твърди се също, че през периода 11 август 2005 г. - септември 2008 г., в община Долна Митрополия са сключени договори за продажбата на 20 недвижими имота-частна общинска собственост, на цени по-ниски от продажните.

В резултат на това обвинението е изчислило, че нанесените щети на общинската хазна са в размер на над 72 000 лв. и по тази част на обвинителния акт, съдебният състав постанови за Александър Печеняков - невинен.
Втората част на обвинителния акт е свързана с периода юни 2007 - септември 2009 г. и процедура за изграждане на предпазна стена и повърхностно отводняване на махала в землището на село Биволаре. Според прокуратурата в този случай Печеняков не е положил достатъчно грижи за ръководенето и стопанисването на общинското имущество.

В обвинението е посочено, че при изпълнение на обекта не е проведена процедура за възлагане на малка обществена поръчка за изграждането му чрез открит конкурс, а е разпоредено договаряне с покана, като не са съставени нужните строителни книжа, обектът не е въведен в експлоатация по установения законов ред, и е разпоредено изплащане на сумата 408 202 лв. на изпълнителя.

Щетите от тези действия щети за общината са изчислени в размер на 175 468 лева и именно по това обвинение съдът определи Александър Печеняков като виновен и постанови наказание от 4 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и 1000 лв. глоба.

Освен това, Александър Печеняков ще трябва да плати и разноски по делото в частта, по която е признат за виновен - 1791 лв. за вещи лица по сметка на Окръжен съд - Плевен и 880 лв. по сметка на МВР-Плевен. Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.

"Искам името ми да бъде изчистено", каза пред медиите бившият градоначалник и заяви, че ще обжалва решението на съда. От своя страна наблюдаващият прокурор по делото Искра Ганева обяви, че също ще оспори съдебното решение, но ще настоява за по-строго наказание.