gor4ev
gor4ev / mu pleven
На 15-ти май, почетният ректор на Медицински университет - Плевен, член-кореспондент на БАН и управител на УМБАЛ"Света Марина" в Плевен проф. д-р Григор Горчев отбелязва своя рожден ден.
Проф. д-р Григор Горчев е доктор на медицинските науки с три специалности – „Акушерство и гинекология“, „Онкология“ и „Хирургия“. Почетен ректор на Медицински университет – Плевен. Носител на Почетния знак на Президента на Република България за особен принос в развитието на българската медицина, а от 2007 г. – съветник по медицинските въпроси на Президента на Република България. Единственият гинеколог – член-кореспондент на Българската академия на науките.

gor4ev
dariknews.bg

Проф. Горчев е пионер във въвеждането на роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа и е първият български лекар, сертифициран за работа с нея. През 2012 г. въвежда за първи път в България напълно неинвазивното лечение на солидни тумори с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Автор на редица авангардни методики в съвременното лечение на онкологични и други заболявания на органите на женската полова система. Носител на многобройни награди в България и чужбина за заслугите си в областта на онкогинекологията.

gor4ev
mu pleven

Преди малко повече от месец, проф. д-р Григор Горчев беше удостоен с едно от най-високите държавни отличия на Франция. На 5-ти май 2019-та г., посланикът на Франция в България Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел връчи на чл.кор. на БАН и почетен ректор на Медицински университет-Плевен – проф. д-р Григор Горчев френското държавно отличие „Офицер на Ордена на академичните палми“.

gor4ev
dariknews.archive

Високото отличие е присъдено на проф. Горчев за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета с указ от 14 юли 2018 година на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република.

gor4ev
dariknews.archive

Професионални постижения на проф. д-р Григор Горчев:

  • Извършва първата в България лапароскопски асистирана разширена вагинална хистеректомия (безкръвна операция) на пациентка с диагноза рак на маточната шийка през 2004 г., с което България се нарежда сред водещите страни, прилагащи съвременни методи на оперативно лечение на този вид заболявания.
  • За първи път оперира пациентка със същото заболяване, извършвайки лапароскопска оперативна интервенция със запазване на детеродните й функции с цел забременяване ин витро.
  • Внедрява нова методика на хирургично лечение при раковите заболявания на женската полова система.
  • Внедрява авангардни технологии в ендоскопската хирургия чрез разработването и реализирането на проект за разкриване на Университетски телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна.
  • Внедрява в клиничната практика нов тип хирургия – робот-асистираната хирургия.
  • Извършва първата в Източна Европа роботизирана радикална хистеректомия с лимфна дисекция на пациентка с диагноза рак на шийката на матката.

    gor4ev
    dariknews.archive

Председател на:

  • Българска асоциация по гинекологична ендоскопия
  • Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия
  • Съвет на ректорите на висшите медицински училища в страната

Член на:

Асоциация по роботизирана хирургия (SRS)
Асоциация по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEERSS)
Българска асоциация по онкогинекология
Български лекарски съюз
Българско дружество по акушерство и гинекология
Европейска асоциация по гинекологична онкология (ESGO)
Европейска асоциация по медицинска онкология (ESMO)
Европейска асоциация по роботизирана гинекологична хирургия (SERGS)
Европейска асоциация по хирургична онкология (ESSO)
Френска асоциация по гинекологична онкология (SFOG)

gor4ev i tomov
dariknews.bg

Сърдечни пожелания за крепко здраве и успехи в професионален и личен план от екипа на Дарик в Плевен!

gor4ev
dariknews.archive

gor4ev
dariknews.archive

gor4ev
dariknews.archive