Цецка Цачева откри изложба на Илия Бешков в Народното събрание
Цецка Цачева откри изложба на Илия Бешков в Народното събрание / archiv.DarikNews

"Чрез творбите си Илия Бешков ни помага да преоткрием проблеми, които и днес ни вълнуват, и да намерим правилните решения", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на изложбата "Да нарисуваш това, в което вярваш" на именития български художник.

"С огормно удоволствие днес в Народното събрание откриваме изложба на големия майстор на живата рисунка, на дълбоката битова и политическа сатира, на художника от златното поколение на българската илюстрация - Илия Бешков", отбеляза председателят на парламента.

Цецка Цачева уточни, че Художествената галерия в Плевен представя в Народното събрание малка част от изумителното му наследство, но и това е достатъчно, за да се усети силата на неговя дух, мащаба на неговия талант, социалната актуалност и политическа проникновеност на неговите послания.

Художник, публицист, музикант, оратор, артист са едни от превъплащенията на Бешков, посочи председателят на парламента. Цецка Цачева припомни, че първата му официална изложба е била през далечната 1938 година, но преди това той дебютира неофициално в Първа мъжка гиманзия в Плевен, където рисува своите съученици и директора на гимназията.

Художественото наследство на Илия Бешков се радва на широка популярност, неговите творби са разпознаваеми, той се родее с Алеко Константинов като умение да напипа пулса на своето съвремие по начин, който е актуален и днес, подчерта председателят на Народното събрание. Роден на днешния ден преди 111 години, Бешков продължава да бъде част от себепознанието за нас самите като народ, каза Цецка Цачева и изрази благодарност към плевенската Художествена галерия за това, че достойно съхранява творбите на този голям български майстор.

Изложбата, разположена в Клуба на народния представител, включва повече от 40 рисунки, шаржове и скици на Илия Бешков от основните теми и цикли в творчеството на художника. Подбраните творби го представят като голям майстор на шаржа и рисунката, който успешно улавя духовния бит, социалната острота и чувствителност на българина.

Експозицията ще гостува в Народното събрание до края на юли.