България трябва да отстоява правото си на по-специфична връзка в отношенията с Русия.
България трябва да отстоява правото си на по-специфична връзка в отношенията с Русия. / dariknews.archive

„България не може да бъде „ястреб, когато става дума за отношенията с Русия. Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне".

Това заяви на дискусия „Отношенията България - Русия" в Плевен Георги Първанов. Във форума участваха още проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, Румен Петков, проф. Григор Горчев, Цветан Антов.

Повод за дискусията станаха множество материали и документи, в които бе обявено, че Русия е заплаха за националната сигурност на България, заяви Първанов. „Категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в поредица изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно.
Нямам обяснение за това, или имам такова, което не бих искал да коментирам публично. По-скоро се опасявам тази линия, която получи справедлива критика и бе изразена в така наречената отбранителна стратегия, и която беше снета не само формално от сайта, да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО.

Първанов коментира, че това би било и формално неприемливо, защото винаги, когато става дума за такива форуми, Конституцията повелява държавният глава да изразява българската позиция - на правителството и на институциите. "Аз съм го правил това. Така че наистина се надявам да не прозвучат послания, които да ни наредят в положението на "ястребите", за които говорим. На България не прилягат проявите на враждебност към Русия, изтъкна Първанов.

„Имахме цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри уви, министри от лявото пространство - на външните работи, на отбраната и енергетиката, с ясни знаци, съдържащи враждебност към Русия. Ние от АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тези санкции страдат народите, а не управниците.

Така както от санкциите с Югославия не пострада Милошевич, а пострадаха народите на целия регион. Нещо повече, аз смятам, че на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите, защото се вижда, че те не дават резултата, още по-лошо - дават негативен резултат относно икономиката на Европа и нашия регион", заяви председателят на АБВ.

"Във всеки случай нашата идея е, че България трябва да отстоява правото си на по-специфична връзка, когато става дума за отношенията с Русия. Ние от АБВ сме готови да инициираме разговор с тази посока", изтъкна Първанов.
На въпрос дали министърът на отбраната трябва да подаде оставка след скандала, той заяви - „Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващия ще бъде по-добър, но за да хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи".

„Когато става дума за отношенията България - Русия, водещ е националният интерес", категоричен е Първанов. "В този смисъл аз смятам, че са необходими жестове. Най-малкото - необходими са контакти и разговори. Помните ли кога за последен път български премиер е ходил в Москва? Повече от пет години нямаме такова посещение.

Това, че няма контакти между изпълнителната власт, че беше спрян председателят на Думата да дойде в България, това са неща, които не остават незабелязани и могат да имат тежък психологически ефект в нашите отношения, защото кризата вероятно рано или късно ще мине и отношенията между Русия и Запада ще бъдат възстановени много по-бързо, отколкото между Москва и София, ако допуснем техния срив", заяви Георги Първанов.

„Вакханалия от лъжи" нарече професор Андрей Пантев случващото се напоследък. „Това, което правим тук е една реакция на чудовищни деформации и лъжи по отношение на връзката Русия - България. Тук сме да заявим - и в това число човек като мен, който не разбира от енергетика, а изглежда значимостта на България вече се свежда до тръби и нищо повече.

България трябва да отстоява правото си на поспецифична връзка в отношенията с Русия
netinfo

Всички онези, които са ни ръкопляскали и подтиквали към конфликт с Русия, в крайна сметка са се съюзявали с нея, а ние сме били на губещата страна" напомни професор Пантев.

Румен Петков бе категоричен, че има случаи на неадекватно поведение към Русия и от страна на предходното правителство, като закриването на представителството на МВР в Москва.

"Това е шамар върху българо-руските отношение и шамар срещу позицията на България в Нато и Европол. България е единствена държава, котяо по силата на договор от 2006 година може да получава целия обем информация от Москва за движение на хора, стоки, услуги и пари чрез представителство в Москва.

Със закриването му показахме, че правителството не се интересува от произхода на капитали. Враждебното отношение към Русия с мандата на БСП и от министри, излъчени с подкрепа на БСП достигна фази, които много трудно ще останат незабелязани от дипломацията", заяви Румен Петков.