Боевете за Плевен оживяват в театрални сцени
Боевете за Плевен оживяват в театрални сцени / netinfo

Възстановка на боевете за Плевен ще направят днес Национално дружество “Традиция” и Киностудия „Бояна”. На централния площад “Възраждане” ще бъдат възпроизведени трите атаки на руските и румънските войски и предаването на сабята на Осман паша на представители на победителите – генерал Границки и полковник Чернат от румънската армия.

На площада ще бъдат разположени макети на позициите на двете враждуващи сили. Възстановката на събитието, състояло се преди 130 години, ще бъде осъществена с участието на 15 гости от Букурещ, водени от Директора на Военноисторически музей – Букурещ. Румънските гости са представители на асоциацията “Шести пехотен доробански полк” Букурещ.

Възстановката, с продължителност около 50 минути, ще бъде реализирана от 70 реконструктори – 30 “турски низами”, начело с Осман паша и двама турски офицера, 25 руски “солдати” и 15 “доробанци”, командвани от четирима руски и двама румънски офицери. Всички участници ще бъдат облечени в точни копия на автентични униформи от епохата. Автентични са и оръжията – пушки “Бердана” и “Мартини”.

Културната проява се организира от Община Плевен, 18 –ти етърски пехотен полк – подразделение на Национално дружество “Традиция” и Сдружение “Артилерия” – клуб на запасните чинове от плевенския гарнизон. Началото на възстановката е в 11:30 часа на пл. „Възраждане”.