Близо 5700 се включиха в Голямото почистване в плевенската община
Близо 5700 се включиха в Голямото почистване в плевенската община / archiv.DarikNews

На 20 април - събота Община Плевен се включи в кампанията "Да изчистим България за един ден" с почистване във всички райони на града и населените места от общината.

Участниците доброволци бяха общо 5 657, като 4181 от тях бяха в град Плевен, а в кметствата на общината излязоха 1476. Това съобщи кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков на среща с медиите.

В кампанията, в която се включиха 39 фирми и организации, 10 училища и детски градини и много граждани бяха почистени всички предварително обозначени 18 нерегламентирани замърсени места с изключение на едно на ул. "Захарий Зограф", което ще бъде почистено в понеделник.

От Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) чрез Областна Администрация - Плевен са предоставени 100 ваучера за гориво - всеки на стойност 20 лв., като те са разпределени между фирмите, които извозват събраните отпадъци.

Към 9:00 часа на 22 април събраните отпадъци на общинското депо са 386.90 тона. Кметът обясни, че от март тази година на депото има поставен кантар и данните сега са по-точни и за това не може да се направи реално сравнение с 2012г., когато беше обявено, че събраните от кампанията отпадъци тогава са били 1292т.

"Това е една прекрасна инициатива, която се превърна в традиция и в национален мащаб, но по-важното е да чистим по-често и да не замърсяваме толкова много", сподели кметът на Плевен в деня на почистването. Той припомни, че миналата година на 30-ти март се състоя инициативата "Да почистим Плевен" и малко по-късно на 12-ти май, когато се проведе "Да изчистим България за един ден" се оказа, че градът е бил отново много замърсен. 
"Много по-важно е  всички целогодишно да пазим, отколкото един път в годината да правим подобно почистване", каза кметът.