Бивш началник в Шесто управление в ДС представи свои книги в Плевен
Бивш началник в Шесто управление в ДС представи свои книги в Плевен / archive.dariknews

Двете последни книги на експерта по държавна сигурност Димитър Иванов - "Кратка история на социалистическа България - Успехи и провали-1944-1989" и "Кратка история на Държавна сигурност -1907-2013" бяха представени в Плевен.

"Кратката история на Държавна сигурност от 1907 до 2013 г." е първият сериозен опит за обективен анализ на качествата, проблемите и слабостите в цялостната работа на службите и фундаментът, върху който стъпва авторът проф. Димитър Иванов е за един особено типичен параметър, характерен и за монархията, и за социализма, и за демокрацията, след 1989 г. - това, че цялостната организация и дейност на службите е подчинена на защитата на конституционно установения ред". Това каза бившият вътрешен министър Румен Петков при представянето в Плевен на книгите на проф. Димитър Иванов - бивш офицер от Шесто управление, експерт по национална сигурност, д-р на икономическите науки и ръководител на Магистърска програма в Университета по библиотекознание и информация - написал десетки монографии и есета в края на 90-те г.

Бивш началник в Шесто управление в ДС представи свои книги в Плевен
netinfo

Румен Петков коментира, че през годините след 1989-та по различни причини, информацията и анализите за организацията и начина на работа в службите за сигурност в България са били доста пестеливи. Според него, същото се отнася и за периодите до 1944 г. и до 1989-та г. Той посочи, че България е уникална със Службата си за борба с терора, с Отдела за борба с корупцията по висшите етажи на властта, особено в периода след 1980-та г., който, заедно с борбата за опазване на нашето културно-историческо наследство е ясно очертан в книгата на Димитър Иванов.
Румен Петков каза още, че заедно с народните представители от БСП, ще направят всичко възможно, книгите да достигнат до читалищата в региона.

„Съдържанието на двете книги е една снимка на нашия живот и мироглед. Умишлено разделих разказа-анализ в две книги макар, че втората - за Държавна сигурност можеше спокойно да влезе като част от първата", каза Димитър Иванов, чийто корени идват от две Червенобрежки села и е живял в Плевен по времето, когато неговият баща е бил военнен в школата за запасни офицери, където и той е служил по-късно.

Бивш началник в Шесто управление в ДС представи свои книги в Плевен
netinfo

Припомняйки, че в днешното общество се мисли, че ДС е била обект на самостоятелни политически или други действия, че е командвала тогава и сега държавата, Димитър Иванов каза: „Няма такова нещо! Службите за сигурност са част от системата за социално управление на една държава и една от функциите им винаги е била, да пазят установения държавен строй и държавния глава".

Той уточни, че властта на службите за сигурност е репресия, осъществена чрез силата на закона и: „Както никой не може да посегне на полицай или на служител от Службите за сигурност, така и съответният служител, ако го направи би си понесъл последствията".

Бивш началник в Шесто управление в ДС представи свои книги в Плевен
netinfo

Димитър Иванов определи социалистическа България като първият и единствен опит в историята на страната за реализиране на социална държава по нашите земи.