Астропарти2015 събра учители, ученици и лектори от от страната
Астропарти2015 събра учители, ученици и лектори от от страната / obshtina.dmitropoliq

11-то "Астропарти Байкал" 2015 се проведе на 15 и 16 май традиционно на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска.

Програмата включваше дейности с ученици и учители, които провокират любов към науката физика и астрономия. Събитието беше включено за седми път Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за учебната 2014/2015 г.

"Астропарти"2015 събра учители ученици и лектори от от страната
netinfo

Организатори на Астропарти Байкал" 2015 са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РИО Плевен, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал/ОЦИДЗИ/.
Техни партньори от страната са: Съюз на астрономите в България, Софийски университет, Институт по астрономия при БАН, Астрономическа асоциация - София/ААС/, Катедра "Медицинска физика и биофизика" при МУ Варна, НАО "Галилео Галилей" Силистра.
Международни партньори бяха: Международен астрономически съюз/IAU/-офис на астрономия за развитие, Европейска асоциация за астрономическо образование /ЕААЕ/, GTTP - Galileo Teachers Training Program, UNAWE - UNIVERSE AWARENESS.

В 11-то Астропарти Байкал" 2015 участваха учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия и от страната - София, Правец, Русе, Мирково, Пловдив, Тетевен, Лясковец, Силистра, Плевен, Варна, ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия и такива, които тепърва ще се докоснат до най-красивата и древна наука - Астрономията.

"Астропарти"2015 събра учители ученици и лектори от от страната
netinfo

Поздравителен адрес от името на кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска бе поднесен от г-н Цецо Андрейски - зам. кмет на общината, а г-жа Катя Трифонова-ст.експерт "Природни науки и екология", РИО Плевен поздрави участниците от името на началника на РИО г-жа Албена Тотева. Присъства и г-жа Ева Иванова, ст.експерт Образование в общината.

Главна тема на "Астропарти Байкал" 2015 бе "Нека бъде светлина"- във връзка с Международната година на светлината и светлинните технологии, обявена от ООН.

Гост - лектори на събитието бяха изтъкнати представители на научни институти в страната.