art pleven
art pleven / dariknews.archive
„Това е една изложба, знакова не само за Плевен, но и за българската скулптура. Тук виждаме Емил Попов в цялото му развитие, мощ и сила на художник с една много първична и земна форма и заедно с това с една духовна извисеност, защото при него съчетанието между извисеното и духовното върви много органично. Това е изложба, която е важна и за него, и за всеки, който малко или много се интересува от живота на изкуството“.
Това каза за Дарик академик Светлин Русев, който беше специален гост на откриването на изложбата на българския скулптор проф. Емил Попов в Плевен.

sv rusev
dariknews.archive

В експозицията, на която домакин е зала „Христо Бояджиев“ в Арт център – Плевен, е показана серия от портрети, сред които на Златю Бояджиев, на родителите на автора, на Коста Павлов, Йордан Радичков.

art pleven
dariknews.archive

„Портретите на проф. Емил Попов заедно с острата си характеристика, съдържат елемент на вечност. Това не са характериологични портрети, а при тях типажът е изведен до едно трайно пластическо внушение. Емил Попов е художник, който владее формата и може да си позволи свободата да прави това, което мисли и чувства и се радвам, че мисълта и чувството му са толкова чисти и извисени“, каза още академик Светлин Русев.

„Изложбата ми е по-скоро моят поклон към плевенските големи учители от предишното и сегашното време, които имат колосална роля във формирането на нашата пластична култура и е привилегия, че ги имаме в нашата културна история“, това каза скулпторът професор Емил Попов след откриването на изложбата му. 

art
dariknews.archive

Скулпторът, който е автор на скулптурата на Илия Бешков пред едноименната художествена галерия в Плевен обясни, че характерът на изложбата е да покаже това, с което се е занимавал през годините.
Експозицията включва портретен цикъл, женски тела, животни, както и работи създадени в национални и международни симпозиуми.

sv rusev
dariknews.archive

art pleven
dariknews.archive

art pleven
dariknews.archive

art pleven
dariknews.archive

art pleven
dariknews.archive