11
11 / dariknews.archive
8 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 година, по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е чрез популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и претенцията им.

Алергиите се определят като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова. На практика броят на веществата към които хората могат да бъдат алергични е неограничен.

През летния сезон най-често срещаните алергични заболявания са алергичният ринит или така наречената сенна хрема, някои хранителни алергии, слънчевата алергия. Как да разпознаем фотоконтакният алегричен дермат или така наречената слънчева алергия? Тя се проявява със ситни, сърбящи пъпчици или големи надигнати петна по откритите части на тялото след излагане на слънце. Съчетание на слънчевите лъчи с различни слънцезащитни продукти, кремове, парфюми и други също може да предизвика алергична реакция.