644.69 лв. е средната брутна заплата в областната администрация в Плевен
644.69 лв. е средната брутна заплата в областната администрация в Плевен / netinfo
Над 5 000 души са съкратени от държавната администрация, което е освободило повече от 50 милиона лева икономии и е направило възможно увеличение на заплатите в този сектор с 10%. Това обяви в Плевен министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

За пръв път от новата история на администрацията се дава възможност ако в дадена администрация се извърши съкращение, Фонд работна заплата да остане и да се разпредели между работещите. Затова и увеличението на заплатите през тази година е не 6%, а 10 %, поясни министър Василев.

Той допълни, че за пръв път министерството прави и несиметрично увеличение на заплатите в различните областни администрации, защото има натрупани по исторически причини големи разлики, които засега поне ще се намалят. Дадена е и възможност на ръководителите на администрации да увеличават различно заплатите на всеки служител според заслугите, за да се избегне досегашния принцип на „увеличение на калпак”, обясни Николай Василев.

Средната брутна заплата на служителите в областната администрация в Плевен се увеличава с 10%, като увеличението е от 586,08 лв. на 644,69 лв. Министърът беше в града, за да връчи сертификати за компютърни умения IT Card на служителите от териториални структури в Плевенска област.