403 000 лв. са влезли в хазната от патентен данък
403 000 лв. са влезли в хазната от патентен данък / netinfo

403 000 лв. са събрани от патентен данък в Ловешка област през 2007 г., информира директорът на ТД на НАП в Ловеч Пламен Дилов. 3

77 000 лв. от тях са в Община Ловеч. Най-малко средства от патент са постъпили в Община Троян – 13 000 лв. Като причина за ниската сума, Пламен Дилов изтъкна факта, че в планинския град има много големи фирми, които плащат корпоративен данък. Част от парите обаче били останали неплащания от минали години. Според директора на ловешката данъчна служба, търговците все още не могат да придобият навика да си плащат данъка навреме. При забавяне или некоректност, длъжниците се дават на Държавната агенция по вземанията в Русе.

“От тази година общините ще събират патентния данък. Старите плащания обаче остават в дирекцията”, уточни Пламен Дилов. Размерът на патентния данък ще се определя от общинските съвети в срок до 29 февруари 2008 г. В случай, че в този срок не е определен размерът на местните данъци, за 2008 г. се прилагат минималните размери на данъците, предвидени в закона, а за патентния данък – размерите, които са били в сила за 2007 г.

Крайният срок за подаване на декларациите за патентна дейност е 30 април 2008 г., като в този срок трябва да бъдат платени първата и втората вноска от данъка.