350 първокурсници ще посрещне плевенският Медицински университет
350 първокурсници ще посрещне плевенският Медицински университет / снимка: Дарик Плевен

С официална церемония ще бъде открита новата академична 2010/2011 година в Медицински университет Плевен, който ще посрещне 350 новоприети студенти по специалностите на Факултет "Медицина", Факултет "Обществено здраве", Факултет "Здравни грижи" и Медицински колеж.

Новата учебна година ще бъде открита на 13 септември от 9.00 часа в Аудиториум "Магнум" във Втора клинична база. Тържеството ще води доц. Анжелика Велкова, зам.-ректор по европейската интеграция и международното сътрудничество, която ще направи кратка презентация на историята и структурата на висшето училище. Студентите ще приветства и проф. д-р Григор Горчев, Ректор на Медицински Университет Плевен за втори мандат, който ще акцентира върху отличителните черти на Университета - Телекомуникационния ендоскопски център, въвеждането и развитието на роботизираната хирургия, на проблемно-базираното обучение и англоезичното обучение за чуждестранни студенти. След него деканите на трите факултета и директорът на Медицинския колеж ще представят своите звена, специалностите, по които се провежда обучение и преподавателския състав.

От името на студентите от по-горните курсове Полина Маринова, стажант-лекар и носител на наградата Мини Нобел за медицина на Шведското Посолство, ще приветства първокурсниците с добре дошли в студентския живот. Те пък ще имат право на отговор чрез студентката от първи курс, приета с най-висок бал от жените в специалността „Медицина" - Даниела Джаджева от Плевен.

През академичната 2010/2011 година в Медицински университет Плевен новоприетите студенти ще се обучават по специалностите "Медицина", "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", "Инспектор по обществено здраве", "Управление на здравните грижи", "Медицинска сестра", "Акушерка", "Помощник-фармацевт", "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант" и "Социални дейности".

С Решение на Академичния съвет от 30 август 2010 год., за предстоящата учебна година беше обявен и платен прием за три от специалностите в университета - медицина, медицински лаборант и рентгенов лаборант. Той важи за всички кандидати, участвали в класирането, но неприети за обучение в местата, отпуснати по държавна поръчка.