150 млади възрожденци получиха своите членски карти в Панорамата
150 млади възрожденци получиха своите членски карти в Панорамата / obshtina.pleven

На вълнуваща церемония в Панорама "Плевенска епопея 1877" бяха връчени членски карти в 10 клуба "Млад Възрожденец" в училища от община Плевен, информираха от пресцентъра на общината. Сред официалните гости на събитието бяха председателят на парламента Цецка Цачева, академик Антон Дончев, председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски" Васил Василев, областният управител Ралица Добрева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

150 млади възрожденци получиха своите членски карти в Панорамата
netinfo

Проявата започна с химна, подет от всички в залата. Първите 35 карти на децата от първите два създадени клуба в Плевен - в начално училище "Христо Ботев" и в СОУ "Иван Вазов" връчи Цецка Цачева. Това стана пред витрина, в която бяха подредени писма на Апостола и оръжия от тази епоха. "Близо 90 са клубовете "Млад Възрожденец" в страната, а през февруари, когато учредявахме първите плевенски клубове, бяха 16", каза Васил Василев. Той изтъкна изявите на плевенските деца с есета и стихотворения, посветени на българската история. Той специално благодари на шестима ученика от училище "Иван Вазов" за тяхна благотворителна инициатива, с която подпомогнали бедно семейство.

"Чувствам се горда с вас като плевенчанка", обърна се към децата Цецка Цачева. „Само народ, който познава миналото си, който знае историята си, може да има светло бъдеще. За да бъдете истински следовници на хора като Левски, трябва да обичате своята родина, своя град", обърна се към подрастващите председателят на Народното събрание. „Винаги съм казвала, че свободата започва от Плевен и няма да се уморя да го повтарям", заяви още Цачева пред събралите се млади възрожденци.Проявата е част от програмата на община Плевен за празника на града 15 май.