12 първолаци прекрачиха прага на филиала в Плевенския затвор
12 първолаци прекрачиха прага на филиала в Плевенския затвор / archive.dariknews

С водосвет в присъствието на представител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, директора на Плевенския затвор Иван Петков и преподаватели и служители в затвора, на 16 септември беше открита за четвърти път учебната година във филиала на училище „Димитър Митев" към Ловешкия затвор, чийто зам.-директор също беше гост на събитието.

12 "първолаци" прекрачиха прага на филиала в Плевенския затвор
netinfo

След приветствията, отслужения водосвет от протойерей Стефан и вдигането на флага на Република България, учениците влязоха в класните стаи под звуците на химна „Върви, народе възродени", където бяха посрещнати с питка и мед.

12 "първолаци" прекрачиха прага на филиала в Плевенския затвор
netinfo

12 са първокласниците тази година от общо 62-ма ученика, разпределени в четири паралелки за първи, втори, трети и четвърти клас. Тази година, класните стаи са обновени като някои от учениците са участвали в ремонтните работи. Учебната програма включва всички предмети с изключение на физическо възпитание и пеене.
Това, което също е важно за учениците е, че два учебни дни се считат за три „излежани" и така ефектът от обучението е значителен.

"По линия на европейските програми СОУ"Димитър Митев" към Ловешкия затвор, съвместно със затвора в Плевен кандидатства и получи финансиране в рамките на 30 000 лева, които са усвоени за ремонтиране и освежаване на сградният фонд с подмяна на дограмата и пълното обзавеждане на учебните кабинети, както и реализиране на залата за общи събития и културно-масови мероприятия на учещи лишени от свобода, както и сградният фонд за учителите и учителската стая" информира Иван Петков - директор на затвора в Плевен.

За учителите вече са подсигурени и лап топи, както и напълно обновена и оборудвана учителска стая с място за материалната книга, в която се вписва учебния материал на учениците и стационарен компютър. Отделно има и библиотека за самите ученици.

12 "първолаци" прекрачиха прага на филиала в Плевенския затвор
netinfo

Капацитетът на Учебния корпус включва шест класни стаи с една зала за общи мероприятия на учениците. Консумативите, необходими за учебния процес са осигурени от администрацията на СОУ„Димитър Митев" в затвора в Ловеч, а част от разходите на филиала в Плевен като топлофикация и вода се поемат от администрацията на затворите.

Относно това, дали в Плевенския затвор предстои създаване на самостоятелно училище Иван Петков обясни, че за да функционира едно такова училище, минималната квота трябва да е 120 ученици, за да се поддържа персонал и всичко, свързано, чрез делегираните бюджети.
„Невъзможността да се планира броят на обучаващите се затворници е основна пречка да не може на този етап да се създаде самостоятелно училище към Плевенския затвор", коментира директорът и добави, че освен тези 62-ма, към днешна дата вече има и 47 предложени за надграждане в по-горни класове и от тях 25 са одобрени да продължат образованието си от пети до 12-ти клас.

Той припомни, че учебните часове намаляват присъдата и даде пример, как присъда от една година реално ще бъде намалена с 2 до 3 месеца при включване на изтърпяващия я в образователния процес.