Перник запазва кметствата, предложени от правителството за закриване
Перник запазва кметствата, предложени от правителството за закриване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С решение на Общинския съвет в Перник се запазват четирите кметства, предложени за закриване от правителството.

На днешното си заседание общинските съветници препотвърдиха решението от 2007 година, с което местният законодателен орган е изразил волята си да не бъдат закривани четирите градски кметства "Изток", "Църква", "Бела вода" и "Калкас".

Към днешното решение беше прибавена и точка, с която се задължава кметът на Община Перник Иван Иванов, след обнародването на указа на президента за насрочване на изборите за местна власт, да насрочи избори за кмет в тези населени места.

Решението беше взето след продължителни дискусии. С потвърждаването на решението, по което се е произнесъл и състав на ВАС, на практика се блокират следващи процедури, свързани с евентуално обжалване на решението.

В началото на май в местния законодателен орган пристигна писмо от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов. В документа Аспарухов настоява Общинският съвет да приеме решение за закриване на съществуващите кметства в четирите квартала, защото не отговорят на изискванията на Закона за административно-териториално устройство. Единайсет общински съветници внесоха предложение в Общинския съвет за произвеждане на местен референдум по въпроса, като след гласуването днес го оттеглиха.