Предизборната кампания премина на фона на спецакции в цялата страна и десетки сигнали за купен вот и различни нарушения. Разследване на NOVA разказва за измами с адресни регистрации в град Земен.

Един от първите градове, посочени от Регионалното министерство с цели 180 регистрации по настоящ адрес, направени в началото на годината. Подозрението е, че това са потенциални гласоподаватели за местните избори.

„Случайно кметът ме видя и ми вика, че съм пуснал жалба. Каза ми още: „Нали на теб не ти се занимаваше – аз да ти направя услуга ти попълних декларацията”, обясни Стоян, жител на Земен.

Георги също случайно научава, че в бащиния дом на съпругата му са вписани няколко души. „Доколкото разбрах са шестима – от Дупница и Кюстендил”, посочи той.

И двамата казват, че са видели документите, върху които техният подпис бил фалшифициран. Регистрациите са направени в местната служба ГРАО, а служителката призна, че е извършила длъжностно престъпление.

„Аз съм от Хасково и в Земен нямам никакви познати. Не знам за регистрите, нищо не знам”, признава и Калин.

„Нямам имот там, а приятел. Приятелят ми е кандидат за общински съвет. Казва се Димитър Димитров”, обясни Карми Саид Кодас.

Гласували ли са тези хора и повлияли ли са на изборите там? След вота на 29 октомври търсим отново нашите герои. Калин признава, че е гласувал. Непознат го взел с кола и го закарал до урната в Земен.

На въпрос дали някой е влязъл с него, за да гласува, Калин каза: „Този същият. Не знам какъв е и как се казва. Обясни ми за снимката и това е”, обясни той. И допълни, че е имало много хора, събрани да гласуват. Лично на него му дали „10-20 лева”.

Карми пък е регистриран в къщата на Димитър Димитров, кандидат за общински съветник, който беше избран на първия тур. Проверка на полицията показала, че в дома му с село Жабляно от началото на годината са записани не само Карми, но и още 29 души.

„Бях избран за общински съветник с 50 и няколко гласа, не знам. В никакъв случай не съм плащал на хора. Какво за адресните регистрации? Няма адресни регистрации, направени с цел гласуване”, каза Димитров.

„Изяснява се неговата съпричастност по повод изготвени документи за регистрация на лица на територията на община Земен. На един адрес има над 30 лица”, коментира началникът на „Икономическа полиция” към ОДМВР-Перник Кирил Иванов.

Повече гледайте във видеото.
 
NOVA