/ iStock/Getty Images
Възможно е обаче да е заразил много хора, докато е пазарувал в магазините и плащал осигуровките си
Лекарите от Монтана и 8 от контактните лица на заразен с коронавирус мъж на 64 години от Лом са с отрицателни проби за вируса, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Монтана.

Мъжът, който работи като пастор на евенгелистка църква в Лом, е имал симптоми на вируса от две седмици, но не е бил тестван в Лом, а след рентгенова снимка, на която се видяна пневмония, бил изпратен на пулмолог в Монтана. В отделението по пулмология на държавната болница МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана веднага се усъмнили за коронавирус и взели проба на пациента. Тя се оказала положителна и той вeднага е настанен в инфекциозното отделение.

Приложението ViruSafe вече работи (ВИДЕО)

Преди това обаче пациентът напазарувал в два хипермаркета в Монтана, платил си осигуровките в клона на НОИ в града и посетил частен медицински център, където бил прегледан. Лекарите в двете отделения на държавната болница и в частния център са с отрицателни проби за COVID-19, уточниха от РЗИ.

Началникът на инфекциозното отделение в болницата д-р Илияна Събчева заяви, че състоянието на пациента е добро, но тя се притеснява, че е възможно да е заразил много хора, докато е пазарувал в магазините, докато си е плащал осигуровките и докато е чакал за преглед в частния медицински център.

Пътеката на заразяване е ясна - мъжът е бил по работа във Франция и Германия и се е прибрал на 13 март. Тогава под 14-дневна карантина се поставяха само хора, идващи от Италия и Китай, а не от Германия. Карантината за всички, идващи от чужбина, стана задължителна от 17 март. Заради това той не е бил поставен под карантина и е ходел свободно навън, припомни д-р Събчева. 
БТА