/ iStock/Getty Images
Областният кризисен щаб по здравеопазване в Ловеч е решил да се актуализират разкритите COVID легла в лечебните заведения за болнична помощ в областта.

Това ще се прави при всяка негативна тенденция и установяване на недостиг на легла със заповед на директора на РЗИ след извършена преценка и анализ на заболеваемостта и след предложение на съответната болница.

Изп. директор на МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" - Ловеч, д-р Румяна Нановска е обяснила, че броят на леглата е недостатъчен, особено реанимационните, и е предложила, ако броят на хоспитализираните продължи да се увеличава, да се разкрие втора реанимация - в Троян.

Ловеч вече е в червената COVID зона

Изпълняващият длъжността управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести /СБАЛББ/ в Троян д-р Красимир Ковашки е заявил необходимостта от увеличаване на броя легла за неусложнени пациенти от 16 на 32 на този етап.

Към 15 август заболеваемостта от COVID-19 в област Ловеч достигна 97,1 на 100 хиляди население, към 16 август вече е 102 на 100 хиляди.

При план на разрешените 17 легла в инфекциозното отделение в областната болница в Ловеч /в т. ч. и две интензивни/ и 16 легла в Белодробната болница в Троян, към вчерашна дата в МБАЛ - Ловеч, са настанени 15 неусложнени и четирима усложнени пациенти, а в СБАЛББ - Троян - 15 неусложнени.

Това е и причината от днес леглата в МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" да станат 29, от които 15 за неусложнени случаи, ситуирани в отделението по инфекциозни болести, 10 за неусложнени случаи в белодробното отделение и четири за интензивно лечение в отделението за анестезия и интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните.

В СБАЛББ - Троян, леглата се увеличават на 32 за лечение на неусложнени случаи след трансформиране на пулмологични/фтизиатрични легла и с осигурена възможност за изолация на болните.

В петък предстои присъствено разширено заседание на Щаба, на което ще бъде обсъдено ускоряването на ваксинационния процес.
 
БТА