/ iStock/Getty Images
За всички тези проблеми сигнализират синдикатите
За липса на репертоар, текучество на актьори, лоша финансова политика в Драматичен театър-Ловеч, сигнализират от синдикалната секция към КТ "Подкрепа" при културната институция.

Драматичният театър посреща публиката с детска постановка и премиера на "Козия рог" на открито

От там са подали два сигнала до Министерството на културата срещу директора Биляна Петрова, под които са се подписали почти половината от състава на театъра - 17 души, съобщи за Марио Иванов, председател на синдикалната секция. От Министерството на културата потвърдиха за сигналите и заявиха, че е извършена проверка, резултатите ще бъдат съобщени по-късно.

"Поради несъгласие с управлението на ръководството има непрекъснато текучество на актьори и персонал, което пречи и на творческата работа", каза Марио Иванов. За представленията се викат външни актьори, а не се използва ресурсът на театъра. Много пари се наливат в представления, а няма възвращаемост, посочи Иванов и добави, че ловешкият театър е с най-много премиери, но с най-малко представления.

За липсата на ясна политика относно репертоара потвърди и Йосиф Сърчаджиев, който е режисьор на четири представления на ловешката трупа. По думите му, едно представление се играе на премиера и след това най-много два-три пъти и отпада от програмата, въпреки големия успех.

"Много ми е драго да работя с актьорите в този театър, но стават неприятни за мен неща. Аз не знам какво става, защо се губи силата на актьорската професия. Няма програма, не знаеш кога ще има нови представления, коя пиеса ще се прави, кога ще се репетира. Няма и нормална реклама. Има нещо, което е гнило", заяви Сърчаджиев и добави, че иска да продължи да работи с ловешкия театър и да дава енергия.

Синдикатите сигнализират и за лошо финансово състояние на културната институция, за две години са натрупани 200 хиляди лева загуби и с тях стават над 490 хиляди лева.

Пет проекта са одобрени за финансиране от Общински фонд „Култура“

Директорът на театъра Биляна Петрова посочи, че в началото на 2020 г. приходът се е повишил два пъти спрямо началото на 2019 г. "За мен това е успех. Големият проблем е, че ситуацията от началото на март досега ще ни принуди да работим още повече в предстоящия сезон. Ще ни се наложи целият екип на театъра да излезе от зоната си на комфорт и да влезе в усилен режим на работа", заяви Петрова.

Относно новите назначения в театъра тя каза, че част от хората съвместяват няколко длъжности и изтъкна професионалните им качества и високо образование. "Изпълняващият длъжността директор има свободата да взема художествени и административни решения.

Стандартите са много сериозно разписани и обосновани в Кодекса на труда, както и в Методиката на финансиране на държавните културни институти и никой мениджър не може да ги заобиколи", добави директорът.

Според нея, гостуването на актьори в никакъв случай не трябва да става за сметка на местната трупа, на това трябва да се гледа като на възможност за обмяна на опит.
БТА