/ iStock/Getty Images
И тази година в Троян ще бъде отбелязан празникът Сирни Заговезни. Заради пандемията традиционният маскарад няма да се състои, но ще бъде спазен обичаят за палене на огньове и въртене на уругльовици, съобщи за БТА секретарят на Народно читалище "Наука - 1870 г." в Троян Станка Марешка.

Тя посочи, че уругльовицата представлява сцепена в горния край пръчка, на която се поставят изсушени кори от череша. Те се запалват от традиционния огън с наричания да бягат бълхите, злото. "Важно за нас е да събираме хората заедно и да си поискат прошка, защото това е велико нещо да можеш да простиш от сърце и да получиш прошка", добави Марешка.

Тя припомни, че всяка година в Троян на Сирни Заговезни се организира маскарад "Ялова сватба". Той представлява дефиле, в което младоженците са с разменени роли - мъж се облича като булка, а жена като младоженец. То преминава през улиците на града и стига до мястото, където традиционно се представят българските обичаи, свързани със Сирни Заговезни. Всички сватбари ходят и на гости в кабинета на кмета на общината Донка Михайлова. Тя ги посреща с баница, приготвена от нея, след което им иска прошка. Заради пандемията тази традиция няма да бъде спазена.

Празникът ще премине традиционно с палене на огньове, въртене на уругльовици и прескачане на огън на поляната пред блок "Къпинчо". Самодейците от читалището, от 16.00 до 18.00 часа, периодично ще разказват за обичая и традициите, свързани със Сирни Заговезни.