За нахлуването на крайни ислямисти предупреди мюсюлмански водач
За нахлуването на крайни ислямисти предупреди мюсюлмански водач / netinfo

Съществува реална опасност от навлизане на фундаментални мюсюлмански секти в България след като Софийския градски съд за пореден път отказа регистрация на последната национална конференция на мюсюлманите в България, предупреди в Кърджали председателят на Висшия мюсюлмански съвет и районен мюфтия в Кърджали Шабанали Ахмед. Според него и според районния мюфтия на Крумовград Насуф Насуф сред мюсюлманите зреят настроения за бунт. В основата на недоволството им били непрекъснатите обжалвания от страна на Недим Генджев на националните форуми на мюсюлманите от 1996 година насам.
Зад домогванията на офицера от бившата държавна сигурност Недим Генджев до ръководството на Висшия мюсюлмански съвет и вакъфските имоти стоят предимно икономически интереси, категоричен бе Шабанали Ахмед. Той е сигнализирал комисарят на Комисията по човешките права към ПАСЕ Томас Хамърбърг, както и Комитета по вероизповеданията към Минстерския съвет.
Според Шабанали Ахмед Генджев не отговарял на критериите за духовен водач както по ценз, така и по признанието на хората. От неговия висш духовен мюсюлмански съвет от 1996 година, който е легитимен според съдебните решения, от 30 човека били останали само 9. 14 починали, 7 били подали декларации, че се отказват. По този начин мюсюлманите нямат представителство в България, с което се нарушава основното им право на вероизповедание. Демократичното право на избор също било пренебрегнато, тъй като се заличавал гласа на 900 делегати от последната национална конференция на мюсюлманите, представляващи цялата общност в България.