/ iStock/Getty Images
В област Кърджали до момента няма поставена ваксина срещи COVID-19 на деца от 5 до 12 години, каза пред БТА главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова.

Тя уточни, че за поставяне на въпросната ваксина има записани няколко деца, но за да бъде извършена имунизацията, броят им трябва да достигне 10. От здравната инспекция са определили ваксинациите на децата да се извършват в два кабинета - в Кърджали и в Ардино, като това ще се случва само в съботен ден.

Петя Папазова коментира също, че не така стои въпросът с ваксинацията на деца над 12 години, чийто брой само през Коледните и Новогодишни празници в областта е 16.

Само на 3 януари в региона са направени общо 240 ваксини. До момента в областта са поставени 4661 бустерни дози, със завършена имунизация са 44 651 души, а общо поставените ваксини са 87 169.

За изминалото денонощие в област Кърджали са отчетени 13 положителни проби за COVID-19, като до момента в Регионалната здравна инспекция няма данни за случай на Омикрон.

Хоспитализирани са 39  COVID пациенти, като само един е в интензивно отделение. На домашно лечение са 181 души, а под карантина - 336, каза още Петя Папазова.