/ Павел Тенчев
Около 50 медицински сестри от Кърджали, Момчилград и Златоград излязоха на площад „Освобождение” в областния център, като по този начин се присъединиха към националния протест за достойно заплащане в сектора.

Медицински специалисти протестират пред здравното министерство (СНИМКИ)

Протестът бе подкрепен от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Нейният регионален председател Росица Генчева прочете декларация, в която се настоява за достойни възнаграждения, условия на труд и професионална квалификация.

Медицинските сестри отново на протест, не вярват на обещанията на здравния министър

Сред другите искания са задължително спазване на заложените в Колективния трудов договор договорености, дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и План за действие с точно определени срокове и отговорни институции.

Медицинските сестри отново на протест, не вярват на обещанията на здравния министър

„Настояваме заплащането ни да бъде от две минимални работни заплати. Не сме против това възнагражденията да бъдат определяни спрямо натовареността, но сегашното състояние на нещата не ни удовлетворяват, а заплатите ни са унизително ниски”, коментираха протестиращите.

Мая Манолова на протеста в Кюстендил: Заплащането на труда на медицинските специалисти е унизително

За пореден път те настояха да бъде увеличена и ставката за нощното дежурство, която в момента е 0,31 лв. на час. Повечето от медицинските сестри изразиха опасения, че заплатите им ще бъдат увеличени от 1 април, както е обещал министъра на здравеопазването, и са готови на продължаващи протестни действия.