В Източните Родопи се родиха първите диви кончета - тарпани
В Източните Родопи се родиха първите диви кончета - тарпани / netinfo

 С нови кончета - мъжко и женско, се увеличи стадото на тарпаните - дивите коне, които преди половин година бяха докарани от Холандия в Източните Родопи. Връщането им в този район на България стана възможно в рамките на проекта „Новото тракийски злато".

 „Малките тарпанчета се чувстват добре, спят на слънчевите склонове на възвишенията при Сбор, играят си и растат", разказва Христо Христов, координатор по дива природа в проекта. До средата на май се очакват още две кончета, което според екипа е знак за успеха за реинтродукцията на тарпаните.

Преди хилядолетия тарпаните и други диви коне са живели в Европа, включително и в България, но са изчезнали с изключение на няколко хибрида, запазили се в Полша. Постепенно потомство на тяхна възстановка се увеличава. 12 от тези нови тарпани бяха докарани от Холандия в началото на септември 2011 година в района на изоставеното крумовградско село Сбор.

 Стадото се състои от две групи коне, които живеят самостоятелно. След пристигането си Холандия тарпаните бяха поставени в заграждение, за да могат да се адаптират към местните условия. Засега оградената площ е от около 26 хектара. В края на април площта ще бъде увеличена с още 10 хектара. Окончателното освобождаване на тарпаните в природата ще е вероятно през следващата година.

Първите тарпанчета все още няма имена. Екипът планира те бъдат кръстени на официална церемония на 27 април в рамките на Дните на тарпана, които се организират на 27, 28 и 29 април. Първите по рода си „Тарпански дни се организират" от „Новото тракийско злато" съвместно с община Крумовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

 Местни хора, туристи и всички, които се интересуват от дива природа, ще имат възможност да видят отблизо дивите коне. Експерти от българо-холандския проект и млади екодоброволци ще разказват за тяхното обратно връщане в българската природа и очакванията по проекта.

В рамките на Дните на тарпана гости и туристи ще могат да видят изложба на животни от редки местни породи - Родопско късорого говедо, Сиво българско говедо, Каракачански овце и Каракачански кучета. Тези, които желаят, могат да се включат в ремонтиране и разширяване на заграждението, зад което конете живеят все още. Предвиден е конкурс за детска рисунка, работилница за сувенири от природни материали, засаждане на дръвчета, направа и поставяне на къщички за птици. На сцена на открито ще бъдат показани части от спектакъла „Зеленодиво" на театъра на Софийския университет „Алма Алтер" по романа „Тарпани".

 Екип на Българското дружество за защита на птиците ще представи дейностите си в района и проекта, по който работят в момента - „Помощ за египетския лешояд". И през трите дни туристи и гости ще могат да опитат местни и биологични продукти на производители от района на Източните Родопи, допълнени с автентичен местен фолклор.