/ Павел Тенчев
Школа по астрономия с 16 участници от Кърджали, Крумовград, Плевен, Русе, Силистра, Казанлък и Велико Търново се провежда от днес до края на пролетната ваканция в Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали. Тя е организирана от гл. асистент Александър Кортенков от Института по астрономия на БАН.

Ученици от Кърджали научиха как да действат при земетресение и наводнение (СНИМКИ)

Провежда се за шеста поредна година в различни градове на България, а целта е учениците да получат допълнителна подготовка за участието си в националните кръгове на астрономическите олимпиади, каза гл. ас. Кортенков. И допълни, че идеята е да бъдат подготвени ученици от градове, които са с малки астрономически школи или без такива. Тази година те са селектирани от класиралите се на третия кръг на олимпиади по астрономия.

„Хора които са завършили тази школа са следвали в много престижни университети и в момента имаме кадри, които са в момента в Оксфорд, в няколко други английски, американски и немски университети”, каза гл. асистент Кортенков.  И допълни, че знанията, които придобиват учениците по време на школата, са ориентирани и към бъдещата тяхна реализация.

Меморандум за сътрудничество с 5-милионната китайска община Мейджоу е подписал кметът на Кърджали

Избрахме тази година школата да бъде в Кърджали не защото това е най-удобното географско място за това, а защото кърджалийската обсерватория ни дава прекрасни възможности да я организираме тук, където има доста добра база", коментира гл. ас. Кортенков.