/ БТА/Валентина Стоева
Разкопките на крепостта "Вишеград" край Кърджали приключиха, като в рамките на месец и половина археолозите са изяснили точните функции и датировката на обекта, каза ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров.

Открит е културен пласт с керамика и дребни находки, които говорят за периода 11-10 в. пр. Хр. Много по-късно - през 3-4 в., на мястото е издигнат мощен римски кастел, изоставен към 7-ми в., по време на варварските нашествия.

Военната крепост е била убежище на римските войници, опазващи преминаващия по поречието на р. Арда важен римски път.

Животът във Вишеград отново се заражда във Византийската епоха - през 11-ти в., и продължава до 1361-1362 г., когато в отбранителна битка замъкът е опожарен. Става дума за средновековен замък, както го заварва експедицията на Анри Фландърски през 1206 г., и се превръща в мястото, където той е обявен за втория император на Латинската империя, след известието за смъртта на брат му, император Балдуин, каза Николай Овчаров.

Вишеград
БТА/Валентина Стоева


Той разказа и за откритите по време на тазгодишните проучвания находки, сред които желязна тока от рицарски колан - майсторска изработка. Открити са още четири монети, едната от които римска, а останалите три - от 11-ти в., и богата колекция от железни предмети, говорещи за интензивен живот около крепостните стени.

Проучванията показват, че защитниците на замъка през 13-14 в. са живеели в дървени бараки, а единствената постройка от камък по това време е бил параклис, в който са намерени пет железни литургични кръста.
 
БТА