Премиерът Борисов посети средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали.
Премиерът Борисов посети средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. / Павел Тенчев
Делегацията обиколи Перперикон, училище и храм
500 детски градини и училища ще бъдат ремонтирани и изцяло обновени тази и следващата година по Оперативна програма „Региони в растеж” и по Програмата за развитие на селските райони. В момента се извършват ремонти в общо 900 учебни заведения и само в 55 от тях те няма да са приключили до началото на учебната година. Това стана ясно при визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Кърджали, където той и министърът на образованието Красимир Вълчев посетиха Професионалната гимнзия по селско и горско стопанство, обновена по програмата със средства от 1,3 млн. лева.

На въпрос за опасенията на директори и учители, че съществува риск учебната година в Кърджали да не започне на 17 септември поради продължаващите ремонти, Красимир Вълчев отговори, че вече е изготвен план, според който там, където ремонтите не позволяват провеждането на нормален учебен процес, учениците да бъдат пренасочени към други училища. В тази връзка министърът е разговарял с ръководството на Пловдивския университет и от там са го уверили, че може да бъде ползвана базата на филиала на университета в Кърджали.

„В Кърджали нямаме нужда от напрежение във връзка с първия учебен ден. Няма да има такъв проблем. Всяко едно училище, където се извършва ремонт, има резервен вариант за пренасочване на учениците при положение, че ремонтите още не са приключили”, коментира темата и кметът на Кърджали Хасан Азис, който също участва в обиколката на премиера Борисов.

Министърът на образованието посочи, че в Кърджали от всички областни градове най-голям процент от учениците - 60%, ще се ползват от обновена материална база. Тук се ремонтират 6 училища за около 14 млн. лева, в тях учат около 4700 ученици, като в две от тях ремонтите ще бъдат изцяло приключени.

Кърджали е градът, в който на един или на 1000 ученика са предоставени най-много средства за обновяване на материално техническата база.

При визитата си в Кърджали министър-председателят Бойко Борисов посети и новостроящия се манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” в кв. „Веселчане”, за който правителството отпусна 1 млн. лева от 2015 г. досега.

Последната спирка от визитата на министър-председателя и придужаващата го делегация беше скалния град Перперикон. Там Бойко Борисов бе посрещнат от министъра на културата Боил Банов и ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров. Стана ясно, че през тази година 3 млн. лева са отпуснати в държавата за археологически разкопки. Сумата е с 1 млн. лева повече в сравнение с предишна година.

„Тази археология, която се разкрива, ще помага и на децата, и на туристите, и на всеки българин да се върне в историята“, заяви премиерът. Той посочи, че по местата, където се изграждат инфраструктурни обекти в страната, продължава да се откриват археологически селища.