През лятото на 2016 година екипът на проф. Николай Овчаров разкри средновековна базилика на Перперикон от 5-ти век.
През лятото на 2016 година екипът на проф. Николай Овчаров разкри средновековна базилика на Перперикон от 5-ти век. / Павел Тенчев
С два обекта участва Регионалния исторически музей в Кърджали в 10-то юбилейно издание на националната археологическа изложба „Българска археология 2016“, организиран от Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките. Те са представени чрез фотоси и постери, заяви директорът на музея Даниела Коджаманова.
Единият обект е откритата през лятото на 2016 година от екипа на проф. Николай Овчаров ранно християнска базилика от 5 век в южното  подножие на Перперикон. „Това е най-голямата църква, откривана досега в Родопите с дължина над 30 метра. Трикорабна,  едноапсидна с голям атрий. Основата й е изсечена върху монолитната скала. Запазени са колони от открития двор с колонада”, разказа Даниела Коджаманова. Тя припомни, че в процеса на разкопките са установени още две преустройства на църквата,  свързани с периода на Средновековието, които съкращават дължината на църквата на два пъти, а около нея се развива един голям некропол.
Другият обект, с който регионалния исторически музей в Кърджали се представя на изложбата  „Българска археология 2016” е разкритият тракийски гроб  от елинистическата епоха край село Бенковски, проучван от колегата Любен Лещаков. „Изключително богат гроб на тракийска принцеса, която е погребана със сребърна  диадема, елементи от която бяха запазени около черепа, няколко чифта обеци, пръстени и други накити. Интересно е самото гробно съоръжение, оформено върху естествена скална пукнатина”, каза Даниела Коджаманова.
По думите й изложбата „Българска археология” е една много добра инициатива на Археологическия институт при БАН, защото дава възможност да бъде събран резултата от археологическия сезон през предходната година и на едно място хората да могат да видят най-добрите резултати от дейността на археолозите в България.