/ Павел Тенчев
Засилен трафик през ГКПП “Маказа“ се очаква през предстоящите Великденски празници, съобщиха на брифинг в Областата дирекция на МВР в Кърджали.

Полицията с препоръки за безопасен Великден

Заместващ началникът на сектор „Пътна полиция“ Велко Аврамов обясни, че към момента засилен трафик не а на лице, но за да се избегнат пътни инциденти и процентът на риск да бъде занижен максимално, ще бъдат използвани всички способи за контрол на скоростта.

По думите му, средногодишният трафик през граничния пункт през 2018 година е бил от  2 539 автомобила. По думите на инспектор Аврамов, по време на празниците ще бъдат поставени мобилни и стационарни камери и около 40 пътни полицаи ще контролират през цялата част от денонощието.

Спират камионите от движение в най-натоварените часове по празниците

До Главна дирекция е изготвени предложение за поставянето на стационарна камера на кръстовището да село Глухар по главния път за Маказа. Предвидено е и сигнално писмо до Областно пътно управление за поставяне на ограничение на скоростта на кръстовището за село Загорско от Главния път, където на 14 април стана пътен инцидент с участието на Лютви Местан и загина 6-месечно бебе.

Уточнено бе, че от влизане на пътя в експлоатация това е вторият пътен инцидент на мястото, като първият е бил през октомври 2018 г., в тъмната част от денонощието.

В сравнение първото тримесечие на миналата година, през настоящата в област Кърджали е отчетено намаление на пътнотранспортните произшествия от 33 на 31 и запазване броя на убитите - по един, отчетоха още от полицията.