Обявяват носителят на приз “Петя Караколева”
Обявяват носителят на приз “Петя Караколева” / netinfo
Лауреатът на националната награда „Петя Караколева” за детска литература ще бъде обявен на 16 октомври от 17 часа в голямата зала на НЧ „Обединение”. Преди церемонията ще бъде представен театралният спектакъл “Войната на трите козлета” на Детската театрална формация към НЧ „Обединение” по пиесата на кърджалийската авторка Петя Караколева, на чието име е учредена националната литературна награда.

В спектакъла се изявяват 7 талантливи деца от различни етноси от Кърджали. Техен ръководител е Димитър Варадинов, актьор в ДКТ “Димитър Димов”. Той е режисьор на пиесата, чиято адаптация е осъществена с подкрепата на Министерство на културата. Сценографията е на Даниела Попова, музиката е написана от кърджалийския композитор Димитър Ганев, пластиката е разработена от Огнян Камишев.

След връчването на наградата за най-добра детска книга ще прозвучи за пръв път музика към емблематичната за творчеството на Петя Караколева „Песен за приказката”. Автор на музиката, аранжимента и мастеринга е Димитър Ганев.

По време на събитието на сцената ще бъде изложен портрет на Петя Караколева, рисуван от световноизвестната руска художничка Лиля Сокуренко, който пристигна специално в Кърджали в началото на месеца при семейството на починалата преди години кърджалийска авторка.