Няма увеличена заболеваемост от заушка в областта
Няма увеличена заболеваемост от заушка в областта / netinfo
От началото на годината са регистрирани само два случая на епидемичен паротит /заушка/ в област Кърджали. Заболелите са 24 годишен мъж и 3 годишно момиченце. Паротитът се разпространява по въздушно-капков път, но бавно, в затворени колективи. При 96% от случаите преминава леко, а рискът от сериозни усложнения е 5-10 на сто.

През 2006 година в РИОКОЗ са регистрирани 24 случая на епидемичен паротит срещу 2 за 2005 година. Най-висока е била заболеваемостта в община Крумовград – 17 случая. Другите 7 са регистрирани в община Кърджали. По възраст заболелите са : възрастовата група от 10 до 14 години – 11 случая и 15-19 години – 8 случая.

Съгласно имунизационния календар на Република България, на всички новородени, навършили 13 месеца, задължително от личния лекар се поставя триваксина срещу паротит, морбили и рубеола.

В момента за рискови групи се смятат родените в периода от 1988 до 1992 година. По данни на МЗ в България те са около 100 хиляди деца, които или не са ваксинирани, или не им е поставена ефективна ваксина. Имунизации против заушка не са правени в периода 1982-1988 година поради липса на добра ваксина. Поради тези причини здравното министерство ще започне препоръчителна безплатна ваксинация срещу епидемичен паротит на най-рисковите групи.